Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lårbensfraktur efter lindrigt trauma missas vid första akutbesöket, SU 2018-02951

Ung patient med spastiskt gång och lätt utvecklingshämning inkommer från serviceboende med ambulans efter att i sin säng ha hört hur det smällde till i låret. Klagar på smärta från höger lår. Undersökande läkare på akuten misstänker muskulär skada och planerar en subakut MR-undersökning. Någon akut röntgen utförs ej.

Patienten skickas åter till boendet, men inkommer åter efter ett par timmar på grund av smärta i benet och att man vid boendet inte kunde mobilisera patienten. Röntgenundersökning som genomförs visar spiralfraktur med omlottställning av höger lårben. Patienten läggs in på vårdavdelning och förbereds för operation dagen efter. Det framkommer att patienten har allergisk astma och nyligen vårdats för lunginflammation, men det finns inga tecken till aktuell infektion.

Patienten kontrollerades ca 23.30. Vid nästa kontroll 05.50 hittades patienten död i sängen. Rättsmedicinsk obduktion har utförts och visar att dödsorsaken var lunginflammation.

Diarienummer SU 2018-02951

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2019-04-15

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-03-13 09:19