Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Livshotande hypoglykemi hos nyfött barn på grund av svält vid bröstet, SU 2019-00870

Andra barnet till frisk kvinna. Förlossningen komplicerades av behov av manuell uthämtning av moderkakan och en större blödning i anslutning till detta. Kvinnan kände sig trött och tagen under vistelsen på BB och påtalade flera gånger att hon upplevde att barnet var missnöjt och skrikigt och inte fick i sig tillräckligt med bröstmjölk. Oron dokumenterades inte i journalen och hon fick lugnande besked av vårdpersonalen. Vid barnläkarundersökning vid 35 timmars ålder, som utfördes av en icke legitimerad läkare, påtalade kvinnan inte särskilt sin oro angående hungrigt barn då hon utgick från att barnläkaren fått en fullständig rapport om förlossningen och BB-tiden. Barnets viktnedgång var inom normala gränser. Läkaren kommenterade viss skakighet men det föranledde inte någon vidare diskussion och barnet bedömdes som ”utan anmärkning” i journalen. Familjen skrevs ut några timmar senare. Barnet var fortsatt otröstligt trots upprepade amningsförsök. Bröstmjölksersättning gavs inte. Cirka fem timmar efter utskrivning uppfattades barnet kollapsa. HLR påbörjades av förälder och ambulans tillkallades. Blodsocker som togs av  ambulanssjuksköterska visade omätbart värde. Efter oralt given sockerlösning piggnade barnet till något och fördes till sjukhus. Utredning har inte kunnat visa någon annan orsak än svält.

Diarienummer SU 2019-00870

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2019-05-02

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-04-28 10:44