Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Missad orbitafraktur på barn och otillräcklig utredning vid kvarstående besvär, SU 2020-07111

Ett barn hade fått ett trauma mot framsidan av huvudet av ett fallande föremål. Var inte avsvimmad men slö, trött och tagen i efterförloppet och kräktes. Vid undersökning på sjukhus fann man inget avvikande i status förutom yrsel och ostadighet samt allmänpåverkan. En akut datortomografi hjärna visade ingen blödning eller fraktur. Barnet hade upprepade kräkningar men förbättrades långsamt i sitt allmäntillstånd. Hen klagade över smärta från ena ögat och att synen var suddig. Då barnet inte ville öppna ögat undersöks rörligheten med stängt öga och den uppfattas som normal. Muntlig kontakt togs med radiolog och enligt ny bedömning fanns ingen fraktur omkring ögonhålan. Ögonläkare kontaktades inte.

Barnet skrevs hem med fortsatta besvär från ögat efter ett dygns observation och med planerad uppföljning på barnmottagning. Efter ett par veckor tyckte föräldrarna att ögat inte rörde sig normalt. Utredning visade fraktur i ögonhålans botten vid eftergranskning av tidigare datortomografibilder och inklämd ögonmuskel som opererades.

Kvarstående inskränkt rörlighet i nuläget vilket troligen hade varit mindre uttalat eller kunnat undvikas vid tidig operation.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-06-21

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-06-30 15:11