Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Missad skada på urinledare leder till icke fungerande njure, SU 2018-01357

En patient opereras med borttagande av ändtarmen och skapande av så kallad "bäckenreservoar". Under vårdtiden noteras förhöjt kreatinin, ett prov på njurfunktion, vilket signalerar försämrad funktion. Remiss för kontrollröntgen av reservoaren skrivs utan frågeställning om njurskada. Röntgen genomförs knappt två månader efter operationen, i svaret nämns ingen njurskada.

En månad senare läggs den tillfälliga stomin ner. Postoperativt får patienten kraftiga buksmärtor och ny röntgen visar misstänkt läckage från tarmanastomosen och utvidgad urinledare på ena sidan. Patienten opereras igen men inget läckage hittas. Den vidgade urinledaren handlägges inte. Cirka tio dagar senare inkommer patienten akut på grund av buksmärtor. Ny röntgen visar tarmvred samt förträngning av urinledaren och vidgat njurbäcken på ena sidan. Tarmvredet löser sig spontant och efter kontakt mellan röntgenläkare och kirurg beslutas att avvakta med handläggningen av urinvägarna. Patienten remitteras till urologen för uppföljning. Därefter följer en period av kontakter mellan kirurger och urologer där besked och dokumentation inte alltid överensstämmer.

En månad efter den andra operationen genomgår patienten en ny röntgenundersökning. Ca 1 ½ månad efter denna undersökning får patienten besked att den ena njuren inte går att rädda och att vederbörande endast har en fungerande njure.

Diarienummer: SU 2018-01357

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2019-04-05

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-01-07 11:18