Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Missförstånd i tolkning av dokument innebar att person utan formell kompetens vikarierade som underläkare, SU 2018-05666

En person med läkarexamen från utomeuropeiskt land gjorde praktikperiod på en kirurgklinik i samband med en kurs för utländska läkare. Efter praktikperioden fick vederbörande ett vikariat som underläkare på kliniken.

Examensbevis från utomeuropeiskt universitet, samt yttrande från Socialstyrelsen om att den utländska utbildningen uppfyller krav som en svensk läkarutbildning, tolkades av personen själv, av verksamhet och HR-avdelning felaktigt som rätt att arbeta som läkare i Sverige utan särskilt förordnade.

I samband med att HR-avledningen bistår med en ansökan till Migrationsverket sker även ansökan till Socialstyrelsen om särskilt förordnande, vilken dock avslås. Därvid uppdagas att vederbörande inte har formell behörighet för den aktuella anställningen och tas ur tjänst som underläkare och erbjuds istället tjänstgöring som lärarassistent.

Läkaren har arbetat under handledning på kirurgavdelning, samt självständigt på akutmottagning under ett drygt års tid. Vederbörande uppfattas ha reell kompetens, men saknar delar av lagstadgade krav, bland annat saknas genomgånget kunskapsprov.

Diarienummer SU 2018-05666

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2019-01-14

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-03-18 09:54