Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Misstänkt vasa previa följdes inte upp tillräckligt. Fetal blödning uppstod, SU 2020-05179

Patienten var en förstföderska där det under pågående inducerad förlossning uppstod misstanke om att blodkärl från navelsträng eller moderkaka låg för livmoderöppningen, så kallad vasa previa.

Man valde att avvakta och fem timmar senare, på tidig förmiddag, undersöktes patienten av läkare. Det var svårt att känna något avvikande. En ultraljudsundersökning bekräftade att ett stort blodkärl passerade mellan livmodertappen och fosterhuvudet. Bakjour kontaktades inte. Ett värkstimulerande dropp startades och man hoppades att den förmodade navelsträngsslyngan skulle flytta på sig. Ett par timmar senare gick klart fostervatten. CTG var normalt. Vårdpersonalen kände sig lugnade.

Fem timmar senare uppstod en blödning. Vasa previa-test påvisade fetal blödning. Barnet uthämtades med urakut kejsarsnitt men avled efter fyra dygn.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2020-11-05

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-10-20 14:09