Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Otydlig ordination bidrog till överdosering av läkemedel, SU 2020-02816

En patient fick läkemedel hemskickat (Primperan) i samband med permissioner från avdelningen. Läkemedlet var ordinerat i journalens läkemedelsmodul som 1 ml tre gånger dagligen. I separat anvisning stod att en tablett med styrkan 10 mg skulle lösas i 10 ml vatten och av detta skulle man ge 1 ml.

Patienten fick med en läkemedelsburk med tre 10 mg tabletter och spruta att administrera det upplösta läkemedlet med. Burken märktes med läkemedelsnamn och styrka men ingen anvisning skickades med för hur läkemedlet skulle beredas. Barnet fick en tablett tre gånger dagligen. Händelsen upprepas följande dag. Fick då enligt journal tre tabletter samt en kopia på läkemedelslistan. Föräldrarna läste aldrig noga på listan utan gav tabletten som tidigare. Den tredje dagen skickades bara en tablett med föräldrarna med ordinationen att ta den en gång dagligen.

Först tredje dygnet inser förälder att det skett ett misstag då de har fått ett recept där ordinationen om att lösa upp en tablett och ge 1 ml framgår. Barnet lades in från permission för observation, provtagning och akut EKG. Endast trötthet kunde observeras som biverkan under cirka ett dygns observation.

Diarienummer: SU 2020-02816

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2020-06-24

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-06-09 13:02