Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Patient avled några timmar efter utskrivning från akutmottagning, SU 2020-06618

En patient inkom med ambulans till akutmottagning efter att ha ramlat utomhus och kräkts. Samma patient hade nyligen varit inneliggande på sjukhuset efter fallolycka med liten blödning i hjärnan. Patienten undersöks av läkare, observeras under några timmar och får dropp. Det tas även blodprover som sänds till sjukhusets laboratorium. Patienten bedöms som opåverkad och man fann inga skäl att ha kvar patienten på sjukhus. Patienten själv ville heller inte kvarstanna. Senare på kvällen fann man patienten avliden på akutmottagningens toalett. Blodprover som hade tagits visade gravt avvikande värden med kraftigt sänkt värde av salthalt i blod som borde ha motiverat inläggning på sjukhuset. Detta provsvar fanns dock inte tillgängligt när beslut om att patienten skulle kunna gå hem togs. Rättsmedicinsk obduktion visade bland annat tecken på hjärtsjukdom, lunginflammation och magblödning.
 
Resultat av de undersökningar som görs akut, inklusive blodprovstagning, måste analyseras och bedömas innan beslut om medicinsk handläggning. I detta fall går det inte att avgöra om dödsfallet hade gått att förhindra ifall dessa undersökningsresultat uppmärksammats tidigare. Handläggningen hade dock sannolikt blivit annorlunda vilket skulle kunnat påverka utgången. 

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-05-26

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-06-01 15:50