Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Patient avled på grund av luftvägshinder efter sköldkörteloperation, SU 2021-01481

Patient som opererats i sköldkörteln på sjukhus 1. Två dagar efter operationen fick patienten feber och besvär av slem i halsen. Hen fick andningsbesvär och kunde inte ligga ner på grund av detta. Sökte akut dag 3 på sjukhus 2 efter råd från opererande enhet på sjukhus 1 att söka akut. Patienten kände då oro och en tryckkänsla över halsen samt hade även en svullnad här.Vid ankomst till akutintaget kände sig patienten påverkad, men var stabil i andning och cirkulation.

Patienten hade svårt att prata på grund av heshet samt det förelåg också språksvårigheter. På grund av covid-19 restriktioner fick inte anhöriga följa med in på akutintaget utan läkare 1 på akutintaget fick viss information från anhöriga via mobiltelefon, men viktig information missades på grund av detta.

Läkare 1 tyckte att patienten var svårbedömd på grund av kort hals, övervikt och förhöjda infektionsparametrar. På akutintaget uppfattade man inte att patienten hade ett tilltagande luftvägshinder. Specialistläkare 1 kontaktades, men hade ingen möjlighet att komma ner till akutintaget på grund av andra arbetsuppgifter och föreslog att patienten istället skulle skickas till specialistmottagningen för bedömning av specialistläkare där. Läkare 1 konfererade med specialistläkare 2 på akutintaget som bedömde att handläggningen var korrekt och patienten transporterades till specialistmottagningen. Patienten var lugn och samlad när patienten kom dit och bedömdes av specialistläkare 3 som förberedde inläggning på vårdavdelning och planera för röntgenundersökning. Man hade dock frångått befintlig rutin att endast de patienter som var opererade under specialistmottagningens regim kunde akut komma till mottagningen på så kallad drop-in mottagning.

På mottagningen försämrades patienten snabbt med stora andningssvårigheter både vid in och utandning och narkosjour larmades akut. Patienten hade nu ett livshotande tillstånd. Hen fördes omedelbart till operation för att säkra fri luftväg, vilket bedömdes kunna bli besvärligt på grund av patientens kroppskonstitution. På operation uppstod en situation där man först efter 2-3 minuter efter man startat proceduren lyckades få ner en slang i luftstrupen. Efter detta lades patienten i respirator på intensivvården. Patienten visade sig dock ha fått svåra hjärnskador på grund av syrebrist och avled till följd av detta.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-06-30

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-07-02 16:30