Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Patient avlider vid överflyttning från stationär respirator till transportventilator, SU 2020-06524

Patienten vårdades för covid-19 på IVA Kronan. Blev försämrad och det bestämdes att patienten skulle flyttas från IVA Kronan till annan IVA enhet för att få dialys och annan respirator. Personal kom med en transportrespirator som saknade medföljande andningsslangar på grund av att det rådde brist på dessa. Enligt ny rutin/arbetssätt skulle man istället koppla över andningsslangarna från den fasta respiratorn till transportrespiratorn. Detta arbetssätt hade använts vid flera tillfällen tidigare.
 
På grund av brister i kommunikation och då det nya arbetssättet inte var känt av alla uppstod det oklarheter vid överflytt från stationär respirator till transportrespirator. Man gör upprepade försök till överflytt vilket medförde att den svårt sjuke patienten fick upprepade andningsuppehåll och sjönk i syremättnad. Patienten drabbades av akut hjärtstopp och trots hjärt- och lungräddning kunde patientens liv inte räddas.
 

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-01-27

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-01-28 19:22