Patient som fallit fick blödning med bestående hjärnskada, SU 2022-05366

Patient inkom akut till länssjukhus i annan region. För akut bedömning och behandlingsförslag kontaktades vederbörande regions universitetssjukhus. Därefter kontaktades universitetssjukhus i patientens hemregion och överfördes dit. Handläggningen på länssjukhuset fördröjdes vilket kan ha bidragit att patienten försämrades utan att detta säkerställdes innan patienten avtransporterades.

Efter ankomsten till universitetssjukhuset fördröjdes handläggningen ytterligare innan en stor blödning i hjärnhinnorna diagnostiserades och akut operation genomfördes. Patienten fick bestående hjärnskador till följd av blödningen.

Det är osäkert om blödningens utbredning och de skador som blev följden hade kunnat undvikas med en snabbare handläggning, såväl vid läns- som universitetssjukhuset. Vid universitetssjukhusets utredning har det framkommit brister i vården som medförde att patienten utsattes för risk för allvarlig vårdskada. En handlingsplan med åtgärder har upprättats vid universitetssjukhuset som kommer att bidra till att minska risken för upprepning av liknande händelser i framtiden. Länssjukhuset kommer att informeras om de brister som kan ha förelegat där och som framkommit av denna utredning.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2022-02-22

Ärendet avslutas

Länk till beslut