Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Propplösande behandling gavs trots kontraindikation, SU 2018-01091

Äldre patient som inkommer efter handledsfraktur, men vårdas på medicinavdelning på grund av allvarlig multisjuklighet. Patienten är svår att syresätta och utredning visar förstorat hjärta och högt tryck i lungornas pulsådror. Då patienten tidigare inte kunnat tolerera antikoagulationsbehandling gör man initialt ingen lungembolidiagnostik. Beslut om att avstå hjärtlungräddning fattas efter samråd med anhörig. När patienten försämras skickar man remiss för datortomografi thorax, med frågeställning infektiösa infiltrat eller lungemboli. Undersökning görs sent på dagen och svaret om misstänkt lungemboli läses på jourtid av ung läkare på akuten. Denne har ingen djupare kännedom om patienten, men ordinerar antibiotika samt propplösande behandling enligt gällande vårdprogram. Patientens tillstånd försämras under de påföljande dagarna och patienten avlider i en kombinerad bild av blödning, hjärtsvikt och infektion.

Således multisjuk patient som får propplösande behandling trots tidigare beslut om att det inte var lämpligt.

Diarienummer SU 2018-01091

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2019-06-14

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-03-18 12:56