Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Sannolikt försenad diagnos av bröstcancer, SU 2019-04831

Tidigare frisk kvinna som remitteras till mammografi på grund av tillväxande förändring i ett bröst. Flera år tidigare hade man påvisat en förändring i samma bröst, där cellprovtagning visat en godartad knuta (fibroadenom). Vid den nya mammografin såg man en vävnadsförändring samt en intillliggande godartad cysta, vilken tömdes på vätska. Vävnadsförändringen bedömdes vara samma fibroadenom som tidigare, dock något mindre i storlek, varför man inte gjorde någon förnyad provtagning.

Efter 8-9 månader kontaktade patienten primärvården då förändringen tillvuxit kraftigt och var ömmande. Hon remitterades då
till kirurgmottagning, utreddes och opererades ett par veckor senare. Vävnadsanalys visade cancer, som inte hade ursprung i det tidigare fibroadenomet, utan låg intill detta. Vid eftergranskning av bilder från de olika undersökningarna noteras att förändringarna ultraljudsmässigt inte hade samma karaktär.

Diarienummer SU 2019-04831

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2020-03-17

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2019-12-23 14:02