Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Smittspridning av E. Coli ESBL på neonatalavdelning, SU 2019-04294

Under en veckas tid identifierades fyra patienter på neonatalavdelning med positiva screeningodlingar för E.Coli ESBL. Barn nummer 1 och 2 vårdades på samma övervakningssal. Enligt Obstetrikens rutin screeningodlades en av mödrarna och visade sig vara bärare av E. Coli ESBL. Det svaret inkom efter att barnens svar inkommit. Barn nummer 3 och 4 var tvillingar och vårdades från början på familjerum. Alla fyra barnen har ett epidemiologiskt samband. Det gör att det kan misstänkas att smittspridningen har skett på neonatalavdelningen.

Barn nummer 5 vårdades från början på övervakningssal, strax efter att barn nummer 1 och 2 var utskrivna. Modern till barnet hade inte bakterier med ESBL i initial screeningodling. Barn nummer 5 visade sig senare vara bärare av Enterobacter ESBL

Smitta skedde troligen på avdelningen. Att fastställa ett epidemiologiskt samband mellan barn nummer 5 (Enterobacter ESBL) och de övriga fyra barnen (E. Coli ESBL) är dock inte möjligt med nuvarande laboratoriska metoder.

Diarieummer SU 2019-04294


Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2020-01-20

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-04-28 10:41