Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Smittspridning av MRSA på barnavdelning, SU 2020-04541

Patienten är ett spädbarn som vårdades längre tid efter en operation. Vid kontrollodling av mammans bröstmjölk upptäcks antibiotikaresistenta hudbakterier (MRSA). Tidigare odlingar hade varit negativa. Kontrollodling på barnet visar att det är bärare av samma MRSA. Bröstmölken hade inte givits till något annat barn. Smittspårning identifierar sju barn som primära riskpatienter då de delat vårdrum och en av dessa är också bärare av samma MRSA. Vem som är primärpatienten har inte kunnat avgöras. Utvidgad smittspårning till totalt tolv barn har inte påvisat bärarskap av resistenta bakterier hos någon fler.

Inga konsekvenser uppstod. Det fanns en risk att barnen med MRSA hade fått en suboptimal antibiotikabehandling om de insjuknat i en allvarlig infektion innan bärarskapet var känt.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2020-11-24

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2020-10-02 11:04