Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Suboptimalt läge av navelvenskateter ledde till perforation, SU 2019-01068

Ett barn fött i vecka 25 + 2 dagar krävde respiratorbehandling och fick navelartär- och navelvenkateter enligt rutiner på neonatalavdelningen för gravt underburna barn. Läget för navelvenskatetern korrigerades efter röntgenkontroll och förväntades då ligga i ett acceptabelt läge. Vid röntgenkontroll två dagar senare låg katetern i ett suboptimalt läge som kan tillåta tillfällig användning och tillförsel av näring och vissa läkemedel.

Dag sex blev barnet allmänpåverkat med bland annat besvär från buken. Ny röntgen visade oförändrat suboptimalt läge av navelvenkatetern. Följande dag försämras barnet ytterligare och man konstaterar att katetern perforerat venen vilket lett till vätska i buken med tillblandning av den näringslösning som tillförts via katetern. Katetern togs bort och åtgärder för att stabilisera barnet gjordes. Barnet förbättrades snabbt. Det är vanligt att prematurfödda barn erhåller navelvenkateter och perforation är ovanligt vid optimalt läge.

Diarienummer SU 2019-01068

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2019-04-26

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2019-06-10 14:26