Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Symtom på allvarlig hjärtsjukdom tolkades som muskelsmärta och ledde till fördröjd diagnos av akut hjärtinfarkt, SU 2020-00976

En person sökte akut på akutintag A på grund av smärta i nacke, axlar och bröstkorg. Bedöms i triagerum på akuten av sköterska och läkare. Man tolkar att smärtan kommer från nackmuskulatur och hänvisar till akutintag B vid fortsatta besvär. EKG var normalt. 

Patienten söker två dagar senare sin vårdcentral för fortsatta besvär och remitteras då till akutintag C. Man påvisar då förändringar på EKG och laboratorieprover som indikerar akut hjärtinfarkt. Patienten blir inlagd och genomför intervention med vidgning av hjärtats kranskärl (PCI) på grund av förträngning i detta kärl (LAD).

Undersökningen och inhämtandet av sjukhistoria (anamnes) var bristfällig vid den första konsultationen. Vid mer noggrann undersökning hade man i tidigare skede kunnat påvisa hjärtsjukdom och genomfört behandling med PCI. Man hade då eventuellt kunnat förhindra att det utvecklade sig till en hjärtinfarkt.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-03-03

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-03-08 14:08