Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Trauma huvud med aneurysmblödning, SU 2018-02761

Patient som under fotbollsmatch faller och skadar axel. Ambulans tillkallas och patienten förnekar då trauma mot huvudet och enligt ambulansjournalen då ingen huvudvärk. Patienten vill inte medfölja ambulansen till sjukhus.

Nästa dag kontaktar anhöriga ambulans då patienten försämrats med huvudvärk och värk i nacken samt upplevs oklar. Ambulanspersonalen finner patienten kvidande på golvet och patienten ska eventuellt ha svimmat. Patienten tar sig med stöd till ambulansen. Ambulanspersonal rapporterar och dokumenterar bland annat "spelar medvetslös" och "kulturell svimning". Patienten läggs på en brits i korridoren och får tillsyn av sjuksköterska efter 30 minuter. Ingen dokumentation om detta finns i RETTS-journalen. Patienten ter sig motoriskt orolig. Efter ytterligare en timme körs patienten in på rum och får träffa läkare. Personal tilltalar patienten men får ett otydligt mumlande till svar och när läkaren strax därpå går in får denne dålig kontakt och anser att patienten behöver göra en CT hjärna snabbt. Läkaren går för att skriva en röntgenremiss. Anhörig kommer då rusande och uppger att patienten andas dåligt varvid patienten förs till ett akutrum, narkos larmas, röntgen görs och man finner en massiv hjärnblödning efter ett brustet aneurysm. Patienten överförs till neurologisk intensivvårdsavdelning.

Om patienten triagerats korrekt av ambulansens, och även av akutens personal, hade det varit möjligt med tidigarelagd neurokirurgisk intervention.

Diarienummer: SU 2018-02761

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg 2019-07-05

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2019-07-23 16:09