Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Utbrott av covid-19 på vårdenheter med omfattande smittspridning, SU 2020-06273

En patient som var andningspåverkad efter operation provtogs och var positiv för covid-19. Samtidigt upptäcktes att två andra patienter som tidigare legat på samma vårdavdelningen men nu utskrivna till annat sjukhus var positiva för covid-19. Screening av samtlig inneliggande patienter bekräftade ytterligare tre fall av covid-19 vid verksamhetens vårdavdelning.

En omfattande omorganisation och omflyttning av patienterna på vårdavdelningen genomfördes där patienter med bekräftad covid-19 separerades från exponerade patienter vars provsvar inte visat på covid-19, men där patienten fortfarande kunde vara i inkubationsfas.
Ett omfattande smittspårningsarbete vidtogs. Samtidigt genomfördes åtgärder i syfte att stoppa smittspridningen.

Totalt 19 patienter som vårdades eller hade vårdats på enheten under den aktuella perioden bekräftades positiva för covid-19. I de flesta fall går  inte att säkerställa var eller hur patienterna smittats. Analysens slutsats är att sex av dessa patienter drabbats av vårdrelaterad infektion, sju patienter bedömdes ha misstänkt vårdrelaterad infektion och för sex patienter är det oklart om smittan var samhällsrelaterad eller vårdrelaterad.
 
För de patienter som bekräftats positiva för covid-19 har påverkan på hälsan varierat från milda symtom till kraftiga symtom med förlängd vårdtid och i vissa fall behov av intensivvård. Sex patienter avled där covid-19 i några fall varit bidragande orsak enligt dödsorsaksintygen. Alla dessa patienter hade  bakomliggande sjukdom och hade genomgått omfattande kirurgi.
 

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-02-01

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-02-04 12:57