Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksrestriktioner på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Utebliven kontinuerlig CTG-registrering vid förlossning innebar risk för svår asfyxi hos barnet, SU 2021-01452

I samband med förlossning av ett fullgånget barn får kvinnan ligga i badet i avslappnande och smärtstillande syfte. Under drygt två timmar avlyssnas fosterljuden intermittent men dokumenteras inte. Trots att patienten krystar registreras inte fosterljuden kontinuerligt med CTG enligt riktlinje. CTG dosa används sporadiskt istället för doptone och registrerar efter en tid förhöjda fosterljud. Ingen åtgärd vidtas. Barnet föds i badet och får apgar score 7-8-9.

Barnet är slappt men behöver inte ventileras. Navelsträngsprov tas inte för bedömning av asfyxigrad. Vid ett drygt dygns ålder får barnet halvsidiga kramper. EEG visade epileptiform aktivitet. Magnetkamera visade några misstänkta ischemiska förändringar i olika delar av hjärnan. Det går inte säkert att avgöra när dessa uppkommit. Barnet fick kortvarig krampmedicinering men kunde skrivas ut från neonatalavdelning efter knappt två veckors observation. EEG var då normalt och kramperna hade upphört. Vid uppföljning vid nio månaders ålder föreföll utvecklingen normal.

Beslut från Inspektionen för vård och omsorg
2021-06-29

Ärendet avslutas.

Länk till beslut


Senast uppdaterad: 2021-06-30 15:20