Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Patient avlider på grund av stor bäckenblödning efter fallskada, SU 2018-01090

Äldre patient inkom till akutmottagning i Mölndal efter fallolycka med yrsel, kräkningar och smärta i höfterna. Undersökande läkare ordinerar blodgas och EKG samt får råd av äldre kollega på ortopeden att röntga höfter och lårben, där man finner en skelettskada i bäckenet.

Patientens tillstånd blir instabilt med sjunkande blodtryck och en datortomografi av kroppspulsådern beställs. Undersökningen visar blödning i lilla bäckenet som behöver åtgärd på Sahlgrenska sjukhuset. Åtgärder vidtas på akuten i Mölndal inför transporten, men tillståndet försämras ytterligare och patienten avlider drygt 1,5 timma efter ankomsten till Sahlgrenska.

Det är mycket ovanligt att den påvisade skadan ger en så stor blödning, men handläggning av en patient med sviktande vitalparametrar var inte helt optimal, bland annat på grund av otydliga rutiner, även om det inte säkert påverkade den tragiska utgången.

Diarienummer: SU 2018-01090


Senast uppdaterad: 2018-07-06 14:06