Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Patient med lunginflammation och akut njursvikt fick olämpligt läkemedel, SU 2020-00544

En person söker akut med hög feber, frossa och hosta. Undersöks på akutmottagning och konstateras sannolikt lunginflammation. Behandlas med dropp och antibiotika och läggs in på avdelning. Senare samma kväll har patienten bröstsmärta och får ordinerat smärtstillande medicin, Diklofenak. Efter att patienten fått medicinen uppmärksammar sjuksköterska att det saknas provtagning för njurfunktion vilket rutinmässigt ska tas i samband med lunginflammation. Det visar sig att patienten har en akut njursvikt till följd av grav vätskebrist.

Nästa dag har patienten nedsatt urinproduktion och  njurvärdet  försämrats ytterligare, sannolikt på grund av ogynnsam effekt av givet läkemedel. Detta läkemedel är olämpligt att ge vid njursvikt och hade sannolikt inte givits ifall man uppmärksammat att patienten hade akut njurpåverkan.

Om provtagning för njurfunktion tagits redan vid inkomsten hade adekvat behandling kunnat sättas in tidigare och det aktuella läkemedlet borde då inte ha givits. Patienten flyttades till njurmedicinsk avdelning och fick sannolikt förlängd vårdtid p.g.a. den försenade diagnostiken och felaktiga behandlingen. Njurfunktionen återhämtade sig dock och patienten skrevs ut återställd.

Diarienummer: SU 2020-00544


Senast uppdaterad: 2020-02-25 14:01