Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Provsvar missades på patient med njurcancer, SU 2020-00855

En patient med njurtransplantat genomgick en njurbiopsi på misstanke om avstötning. Biopsin bedömdes på en njurbiopsikonferens och det preliminära svaret visade ingen avstötning och ingen malignitetsmisstanke. Detta noterades i journalen.

I slutgiltligt svar från patologen bedömdes patienten ha en godartad förändring i den del av njuren som biopsin togs ifrån, men man rekommenderade ändå vidare utredning för att utesluta större tumör i njuren. Detta svar uppmärksammades inte och provsvaret blev liggande i en läkares provsvarslåda i ett antal månader av oförklarlig anledning innan det uppmärksammades. Ny utredning visade att patienten hade en njurcancer, men det förelåg inga tecken på spridning. Patienten skall nu opereras inom några veckor.

Patienten riskerade en allvarlig vårdskada på grund av kraftigt försenad utredning.

Diarienummer: SU 2020-00855


Senast uppdaterad: 2020-02-25 13:54