Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skada i armens nerver i samband med fallolycka, SU 2021-03947

Patient som inkommer till akutmottagningen efter att ha fallit i trappa så att axeln gått ur led. Patienten undersöks, axeln dras rätt och kontrollröntgen görs. Dock kvarstår känsel- och rörelsenedsättning i armen. Patienten får stödskena och råd om egenträning, samt följs därefter upp av läkare och går på täta behandlingsbesök hos arbetsterapeut och fysioterapeut.

Trots symtom på skada i armens nervfläta, en så kallad plexusskada, tas initialt ingen kontakt med handkirurg. Analys av händelsen har visat på en otydlighet kring om eller när specialistkompetens behöver konsulteras.

Efter flera månaders rehabilitering med viss förbättring, men kvarstående besvär, remitteras patienten vidare till handkirurg. Dock tar det ytterligare några månader innan patienter får tid på Plexusmottagningen.

Patienten har kvarstående besvär och det kan inte uteslutas att besvären varit lindrigare om omhändertagande av plexusspecialist gjorts tidigare. I åtgärder efter händelsen ingår att tydliggöra att kontakt ska tas direkt med handkirurgen vid minsta misstanke på plexuspåverkan vid skada i axel, nacke eller övre extremitet.


Senast uppdaterad: 2021-08-27 16:19