Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skada på blodkärl i samband med neurokirurgisk operation. Patient drabbad av stroke, SU 2021-05013

I samband med operation av hypofystumör med endoskopisk metod skedde uppdukning inför operation med en ny typ av borrsystem (för att borra genom skallbenet) som var under utprovning.

På grund av brister i kommunikation mellan operatör och övriga operationsteamet var inte operatör medveten om att det prövades ett nytt borrsystem. Operatör informerade inte heller operationsteamet om att det rörde sig om en så kallad högriskoperation. Operationsområdet var mycket trångt och i samband med vid borrning skadades carotiskärlet i hjärnan,
och det uppstod en kraftig blödning. Man var tvungen att stänga av blodkärlet i 20-30 minuter för att kunna reparera skadan och stoppa blödningen.

Patienten erhöll neurologiska skador i form av stroke i samband med operationen och sjukhusvårdades drygt 2 1/2 månad för rehabilitering. Vid utskrivning kvarstående halvsidig förlamning och afasi.

En skada på carotiskärlet är en känd men ovanlig komplikation till denna typ av kirurgi. Man kan inte säkert säga att skadan inträffat på grund av ovan utrustning och kommunikationsbrist men detta är sannolikt en bidragande orsak.


Senast uppdaterad: 2021-11-15 15:36