Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Utebliven röntgenundersökning efter fallskada  medförde försenad diagnos av subduralblödning (blödning mellan hjärna och skallben, SU 2019-06171

En person med kronisk hjärtsvikt, förmaksflimmer och förebyggande medicinering mot blodpropp sökte akutmottagningen efter att ha fallit vid tre tillfällen och även slagit i huvudet. Han beskriver också tilltagande förvirring och hallucinationer sedan några dagar tillbaka. Man valde att inte genomföra skiktröntgen av huvudet då patienten inte varit avsvimmad. Man fann inte något avvikande vid fysisk undersökning och bedömde att det fanns alternativa förklaringar till att patienten mådde dåligt .

Fem dagar senare återkom patienten efter att på nytt ha fallit och nu var mer allmänpåverkad. Skiktröntgen av hjärnan visade ett stort färskt, samt ett äldre mindre, subduralhematom (blödning mellan hjärnan och skallben). Patienten blev akut opererad för detta samma dag.

Om man redan vid den första kontakten hade genomfört en skiktröntgen så hade man kunnat vidta förebyggande åtgärder, tillfälligt satt ut medicin som medför ökad blödningsrisk och därmed kunnat förhindra ett nytt fall och en ny allvarlig blödning. Eventuellt hade då även operation kunnat undvikas.

Patienten får ett långt och komplicerat vårdförlopp som totalt varar i två månader och behövde under denna tid även genomgå en ny operation.

Diarienummer: SU 2019-06171


Senast uppdaterad: 2020-02-04 16:36