Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset.

Läs mer här.

1. Smitta och smittvägar

Smitta kan överföras på olika sätt. I vårdarbete är kontaktsmitta via personalens händer den vanligaste smittvägen.

Störst mängd smittämnen finns i kroppsvätskor och utsöndringar. Hur stor risken för smittspridning inom vården är beror på:

  • Smittämnet
  • Smittdosen
  • Smittvägarna
  • Individens mottaglighet
  • Personalens följsamhet till basala hygienrutiner.

Kontaktsmitta

  • Direkt kontaktsmitta smittämnen överförs till en mottaglig person från en smittbärare, som kan vara symtomfri, till exempel vid hudinfektioner och sexuellt överförda infektioner.
  • Indirekt kontaktsmitta smittämnen överförs från en person till en annan t ex via händer, handskar eller förorenade ytor.

Droppsmitta

Smittämnen överförs till slemhinnan i ögon, näsa eller mun via droppar (aerosol) från hosta, nysning eller kräkning. Dropparna når inte längre än en armlängds avstånd innan de faller till golvet.

Luftburen smitta

Dropparna torkar ihop till mindre droppkärnor som sprids till luften och kan andas in.

Tarmsmitta

Tarmsmitta/livsmedelsburen smitta kan ske då smittämnen som utsöndras med tarminnehållet når munnen direkt eller indirekt exempelvis via vatten och livsmedel.

Blodburen smitta

Länk till avsnitt 15 - Blodburen smitta 

Smitta och smittvägar


Senast uppdaterad: 2018-04-10 12:58