Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

10. Tvätthantering

Boenden

Allmänt
Tillämpa basala hygienrutiner i tvättstugan. Handskar och engångsplastförkläde ska användas vid sortering och hantering av smutstvätt. Desinfektera tagställen t ex tvättmaskinens lucka. Tvätta i normallånga program (inga snabbprogram).

Tvättemperatur
Textilier som tvättas i lägst 60 grader kan blandas från flera vårdtagare. Textilier som tvättas i lägre temperaturer tvättas vårdtagarvis.

Smutstvätt
Ska aldrig läggas på golvet. Ska förvaras i tvättkorg på rummet. Smutstvätt som förvaras i gemensamt tvättutrymme ska läggas i tvättkorg med lock. Ska alltid transporteras till tvättstuga i tvättkorg eller tvättsäck

Tvätt som är kraftigt förorenad av kroppsvätskor och utsöndringar. Tvättas separat och snarast möjligt. Föroreningar tas bort med papper före tvätt.

Omhändertagande av ren tvätt
Desinfektera händerna före hantering av ren tvätt. Torka tvätten i torktumlare eller torkskåp. Tvätt som inte kan torktumlas ska torkas i vårdtagarens rum. Sortera tvätten på ren arbetsyta och ta den direkt till vårdtagarens rum. Ren tvätt ska inte förvaras i tvättstugan. Används cirkulationstvätt på enheten ska den förvaras i skåp med stängd dörr eller i särskilt förråd. Lägg inte ren tvätt i en smutsig tvättkorg.

Tvättstuga
Städrutiner för tvättstugan ska finnas och vara kända. Rutinen ska t ex ange hur ofta golv ska städas, ytor ska torkas av osv. Det ska finnas en ren yta i tvättstugan. Följ tillverkarens anvisningar för skötsel och underhåll av alla maskiner.

Hemtjänst

Vid hantering av tvätt i gemensamma tvättstugor behöver personalen ha med sig handsprit, handskar och plastförkläde

Tvätthantering kommun

Tvätthantering - Vårdhandboken


Senast uppdaterad: 2018-07-02 15:30