Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarbrev från Vårdhygien

Inför sommaren – tips från Vårdhygien. Varma sommardagar med hög luftfuktighet - vad kan det innebära? Vet du vad som orsakar Legionellainfektion? Och visst har du koll på de grundläggande vårdhygieniska principerna?

Allt är inte COVID-19!

Kom ihåg att det finns många andra mikroorganismer som kan spridas i sjukvården, till exempel via kontaminerade ytor och händer. Under sommaren arbetar dessutom många för första gången i sjukvården. Det är viktigt att nya medarbetare får en bra introduktion om grundläggande vårdhygieniska principer och kännedom om vilka situationer som kan innebär en smittrisk.

För såväl nya som gamla medarbetare rekommenderar vi: 

Grundläggande vårdhygieniska principer 

Hygienkörkortet

Värmebölja?

Ökade inomhustemperaturer kan få stora konsekvenser för såväl patienter som medarbetare. Vilka åtgärder kan behövas och vilka är de vårdhygieniska riskerna?

Varma sommardagar med hög luftfuktighet medför också risk för kondens som kan påverka hållbarheten hos medicintekniska produkter. Inspektera därför alltid sterila förpackningar innan användning!

Mer information finns hos Svensk Förening för Vårdhygien: 

Hög luftfuktighet - påverkan på sterilt gods och förslag till åtgärder

Sommarstängt på avdelningen? Tänk på Legionella!

Stillastående vatten ökar risken för tillväxt av Legionella, en bakterie som kan orsaka svår lunginflammation. Efter långhelg, semester eller annan stängning ska därför kranar och duschar spolas igenom på mittläge för både varm- och kallvatten under minst 3 minuter. Läs mer om åtgärder för att förebygga Legionellainfektion:

Vårdhygiens rutin för Legionella

Vi önskar er alla en riktigt fin sommar!


Senast uppdaterad: 2022-06-29 13:43