Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vill du och din dotter delta i en studie om matvanor?

Vi söker deltagare med döttrar i åldrarna sex till tolv år. Syftet med den här studien är att upptäcka tidiga tecken på problem med ätande.

Du ska vara kvinna och inte ha eller ha haft en ätstörning, och ha en dotter i åldern sex till tolv år. Ni ska vara med som friska kontrollpersoner i studien där vi även undersöker kvinnor som har anorexia nervosa.

Du och din dotter kommer på morgonen till Östra sjukhuset i Göteborg. Din dotter ska lämna två blodprover och genomgå psykologiska tester. Samtidigt kommer du att bli intervjuad och får fylla i formulär. Undersökningarna tar cirka tre timmar. Ni kan också delta i en undersökning med magnetkamera av hjärnan. Undersökningen tar cirka 15 minuter per person.

Om du måste ta ledigt från arbetet eller behöver resa en längre sträcka kommer vi att ersätta dig för det. Din dotter får fyra biobiljetter. Om ni undersöks med magnetkamera får din dotter välja mellan ett presentkort på 300 kronor eller en miniatyrmodell av sin egen hjärna (se bild ovan).

Det lilla sticket vid provtagningen kan upplevas obehagligt, och därför används bedövningsplåster innan. Magnetkameran avger ingen strålning och är inte kopplad till någon känd risk. Deltagandet i forskningsprojektet är frivilligt. Du och din dotter kan när som helst avbryta, utan särskild förklaring.

Västra Götalandsregionen är forskningshuvudman, studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

Kontakt

Om du och din dotter är intresserade och vill ha information, kontakta:
Elisabet Wentz, professor och överläkare, elisabet.wentz@gu.se eller: 0707-18 16 66
Karin Dahlin, doktorand och psykolog, karin.j.dahlin@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2022-08-15 14:16