Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Handkirurgi kandidater

Handkirurgiska åkommor och skador är vanliga och kräver särskilda kunskaper vid utredning och behandling.

Vi har sammanställt utbildningsmaterial för att hjälpa dels läkarkandidater men även andra läkare som handlägger handskador och sjukdomar.

För att underlätta inläsningen under den korta och intensiva kursen i handkirurgi har vi här sammanställt allt material du kan behöva. Här kommer du också att finna en hel del material som inte ingår i själva målbeskrivningen men som vi tror du kan ha nytta av i framtiden, kanske främst under din AT-tjänstgöring.

Förutom kunskaper i basal handkirurgi kommer du att finna fakta, artiklar, länkar och praktiska råd om färdigheter där andra specialiteter har huvudansvar för inlärningen. Detta gäller exempelvis suturteknik, lokalbedövning, gipsning och antibiotikaval.

Syftet är att du ska ha all information du kan behöva när du står inför en handkirurgisk patient samlad på ett ställe. Nackdelen är att materialet är omfattande, men för att underlätta din inläsning har vi placerat överkursmaterialet i gråa fält. 

Obligatoriska avsnitt är också de som kommer att gås igenom på katedral föreläsning och i gruppundervisning. Vid inläsning har du också bifogad målbeskrivning som stöd.

För att göra materialet mer lättsmält och förhoppningsvis underlätta inlärningen har vi gett stort utrymme för bilder och filmer. Obs! Bilderna/filmerna i utbildningen kan upplevas som obehagliga.

Vår förhoppning är att du skall få en lärorik och rolig upplevelse på handkirurgen.

Första avsnitt i utbildningen Allmänt om handtrauma

Kontakt och innehållsansvariga

Per Fredrikson

Innehållsansvarig, Specialistläkare verksamhet Handkirurgi

Peter Axelsson

Innehållsansvarig, Överläkare verksamhet Handkirurgi

Clancy Karlsson

Redigeringsansvarig, LITA/Digitaliseringskoordinator verksamhet Handkirurgi

Senast uppdaterad: 2022-07-11 14:34