Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta restriktioner för besökare och medföljare gäller för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Du som besöker någon av sjukhusets lokaler ska vara symptomfri, bära munskydd samt hålla avstånd till andra. Läs mer om restriktionerna här.

Magdalena Vu Minh Arnell, doktorand, barnsjuksköterska, uroterapeut

Avhandlingsarbete

Neurogen blås- och tarmfunktionsstörning hos ungdomar och vuxna med ryggmärgsbråck; konsekvenser för livssituation och livskvalitet.

Bakgrund

Höga tryck i urinblåsan eller urininkontinens förekommer i nästan 100 % hos alla individer med ryggmärgsbråck. Njurfunktionen påverkas negativt av höga tryck i urinblåsan vilket obehandlat leder till svåra njurskador. Den medfödda nervstörningen till tarmens tömningsfunktion ger symtom som förstoppning och avföringsläckage.

Syfte

Att undersöka hur livssituationen ser ut för tonåringar och vuxna med ryggmärgsbråck ur ett socialt-, urologiskt- och tarmmässigt perspektiv. Vidare bedöms individens egen uppfattning om sin inkontinens.

Magdalena Vu Minh Arnell

Sjuksköterska, uroterapeut, doktorand

Senast uppdaterad: 2018-04-06 14:46