Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta restriktioner för besökare och medföljare gäller för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Du som besöker någon av sjukhusets lokaler ska vara symptomfri, bära munskydd samt hålla avstånd till andra. Läs mer om restriktionerna här.

SCAPIS - En kunskapsbank för hjärt- och lungforskning

Röntgen

Scapis står för Swedish CardioPulmonary bioImage Study. Studien, som Sahlgrenska Universitetssjukhuset varit drivande i, leds av en nationell forskargrupp från universiteten och universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå.

I Scapis ingår totalt 30 000 slumpvis utvalda deltagare i åldern 50 – 64 år. De har alla genomgått grundliga hälsoundersökningar, bland annat skiktröntgen, ultraljudsundersökningar och lungfunktionstester. Deltagarna har även fått registrera fysisk aktivitet och svara på frågor om levnadsvanor och matvanor. Huvudfinansiär för Scapis är Hjärt- och lungfonden. Vinnova, Vetenskapsrådet och universitetssjukhusen har också bidragit med finansiering.

Under 2012 genomfördes en pilotstudie på Sahlgrenska universitetssjukhuset och i slutet av 2013 startade den fullskaliga studien i Göteborg. I början av 2014 startades studien i Malmö och under 2015 i Stockholm, Linköping och Uppsala. Under tidig höst 2016 körde Scapis Umeå igång. Den nationella projektledningen har skett via Gothia Forum.

Resultat från hela Scapis-studien förväntas börja komma under 2021.


Senast uppdaterad: 2021-03-15 14:55