Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forskningsstudie om effekten av broccoli på blodglukos

Vill du delta i en forskningsstudie där vi kommer att undersöka effekten av broccoligroddar för att förebygga typ 2diabetes?

Ta del av patientinformationen här>> 

I studien kommer vi att undersöka om du är i riskzonen för typ 2‐diabetes och om utvecklingen av sjukdomen kan motverkas av substansen sulforafan, som finns i hög koncentration i broccoligroddar och som nyligen visats förbättra blodsockerkontrollen.

Vem kan delta?

Substansen förväntas endast ha effekt på personer med viss övervikt. Om Du är mellan 35 och 75 år och har BMI (body mass index) mellan 27 och 45 är Du välkommen att delta. BMI 27 innebär lätt övervikt, och om du är smal är det osannolikt att du kan delta.

Vi mäter Ditt BMI vid besöket men vi rekommenderar att Du själv kontrollerar det i förväg för att undvika onödiga besök. Du kan göra det via bmi.se eller räkna ut det själv. BMI räknar du ut så här: Väg dig och ta din vikt i kilo. Multiplicera din längd i meter med din längd i meter. Dividera vikten med det talet. Exempel: 100 kg / (1,82 m X 1,82 m) = BMI 30.

Om du har känd diabetes i någon form, pågående graviditet, leversvikt eller njursvikt går det tyvärr inte att delta. Vid det första besöket går vi igenom Dina mediciner och eventuella sjukdomar och du får möjlighet att ställa frågor om studien.

Hur går studien till?

Deltagande i studien är helt frivilligt och Du kan när som helst avbryta utan motivering. Du kommer på ett första besök till Centrum för Klinisk Prövning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Gröna Stråket 12, där vi kontrollerar ditt fasteblodsocker. Om ditt fasteblodsocker är mellan 6,1 och 6,9 analyserar vi ytterligare prover och Du kallas till ett andra besök.

Om Du även då har fasteblodsocker mellan 6,1 och 6,9 får Du broccolikoncentrat eller ickeverksam substans (placebo). Du tar det en gång dagligen under 12 veckor. Hälften av deltagarna får broccoliextrakt och hälften placebo.

Varken deltagarna eller studiepersonalen vet vem som får vad, men efter studien har du självklart rätt att få veta vad Du tilldelats. Efter 12 veckor kommer du på ett avslutande besök för blodprovstagning.

Om du har mediciner eller sjukvårdskontakter för andra åkommor fortsätter du med dessa som vanligt under studien.

Anmäl ditt intresse

Innan du anmäler ditt intresse, läs noga igenom informationen om studien här >> Du anmäler dig och bokar tid för Besök 1 genom att gå till https://broccoli.bokadirekt.se

Du förbinder dig inte på något sätt att delta i studien genom att komma till Besök 1.


Senast uppdaterad: 2019-02-20 14:04