Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Aktuellt

Här kan du ta del av nyheter från sjukhusets digitalisering.

Aktuellt

 • Smidig kommunikation kring sjukhusets patienter är en nyckel till effektiv och patientsäker vård. På Geriatriken Mölndal finns numera digitala pulstavlor som gör information tydlig och lättöverskådlig.

 • Gravida kvinnor med diabetes behöver göra många kontroller hos Specialistmödravården. Sedan ett år tillbaka utrustar mottagningen en del kvinnor med egen blodtrycksmanschett, urinstickor och hem-CTG. Konceptet kallas egenmonitorering och känns för många både tryggare och smidigare än sjukhusbesök.

 • Barn med lungsjukdomen cystisk fibros och deras vårdnadshavare tillbringar mycket tid på sjukhus. De reser långt och missar både skola och jobb. För att göra vården mer jämlik och lättillgänglig har CF-mottagningen skapat ett helt nytt digitalt arbetssätt, som visat sig kunna ersätta en stor del av sjukhusbesöken.

 • Smidig kommunikation kring sjukhusets patienter är en nyckel till effektiv och patientsäker vård. På Geriatriken Mölndal finns numera digitala pulstavlor som gör information tydlig och lättöverskådlig.

 • AI, artificiell intelligens, kan hjälpa sjukvården med exempelvis screening för att upptäcka sjukdomar. Nu startar SU ett kompetenscentrum för att stödja utveckling och införande av AI i den kliniska praktiken.

 • Den 20 maj hade Västra Götalandsregionens en seminariedag på Vitalis. En heldag om e-hälsa med samtal om bland annat kompetenslyft, FVM, förändringsledning, innovationer och framtid. Materialet går att ta del av till den 31 december 2021.

 • Christian Colldén har trådlösa hörlurar, smart klocka och digital kalender. Det är tydligt att han är en tidig användare av ny teknik. Men Christian Colldén är inte bara digital i sin egen vardag utan arbetar just nu med att göra digitaliseringen till en självklar resurs i vardagen på sjukhuset. I rollen som projektledare för DigITSU driver han den satsning som ska lägga grunden för digitaliseringen på sjukhuset genom att öka medarbetarnas digitala kompetens.

 • Digitaliseringssamordnare Åse Blomqvist blickar framåt mot ett nytt år i digitaliseringens tecken i ett samtal om digitaliseringens motor och den egna drivkraften att förändra och förbättra.

 • Det pågår ett omfattande arbete med att förbereda införandet av Västra Götalandsregionens nya IT-system Millennium. Arbetsgruppen för neurologi ser både möjligheter och utmaningar. Det finns exempel där produktionen påverkats mycket när nya system införts. Därför är resurs- och tidsplaneringen samt utbildningen vid införandet extremt viktigt, säger Mikael Edsbagge, ordförande för det regionala programrådet för nervsystemets sjukdomar.

 • Hur används AI (artificiell intelligens) inom vården och varför är implementeringsprocessen ibland så lång? Vi ställde tre frågor till Ola Hjelmgren, överläkare inom klinisk fysiologi, som forskar om AI i sjukvården.

 • Med en egen 3D-skrivare provar nu Sahlgrenska Universitetssjukhuset att printa ut mallar som används för att gjuta personliga skallbensimplantat. Metoden är snabb, kostnaden är låg - och metoden funkar riktigt bra på patienter.

 • På 90-talet bytte Boel Mörck ut papperslappar mot datorer på reumatologen. Nu leder hon universitetssjukhuset genom digitaliseringen. Men vem är hon egentligen?

 • Sahlgrenska Universitetssjukhuset inleder nu kompetensutvecklingsprojektet #DigITSU där minst 10 000 medarbetare och chefer deltar i lärandedialoger under två års tid.

 • På 90-talet fick Boel Mörck nog av reumatologens kösystem och bytte ut papperslappar mot datorer. Nu leder hon universitetssjukhuset genom den största förändringen sedan regionen själv bildades. Vem är kvinnan som ska ta oss in i framtidens vårdinformationsmiljö?


Senast uppdaterad: 2021-05-25 15:40