Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nationell helpdesk för biobanksetik och juridik

Nu har Biobank Sverige öppnat tjänsten ELSI-helpdesk. ELSI-helpdesk riktar sig till forskare/doktorander och provsamlingsansvariga inom Sveriges landsting/regioner och universitet.

Supporttjänsten erbjuder rådgivning och information om etiska, legala och sociala frågor som kan uppstå när man samlar in, hanterar och forskar på humana prov.

Forskning på prov och data väcker många etiska och juridiska frågor. Hur garanterar vi dataskydd när forskare delar prov och information? Hur ser vi till att skydda forskningsdeltagarnas integritet?

Helpdesken samordnas av Centrum för forsknings- och bioetik (CRB) vid Uppsala universitet. Tjänsten erbjuder anpassat stöd för specifika forskningsprojekt. På så vis hoppas CRB:s experter kunna bidra till biobanksforskning med stark integritet.

Vare sig det gäller bioetiska frågeställningar, GDPR eller informerat samtycke, tveka inte att kontakta ELSI- helpdesk!

Mer information om ELSI finns på biobanksverige.se/elsi

Biobank Väst som är organiserad under FoUUI-enheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en del av Biobank Sverige. Biobank Sverige arbetar för att skapa en nationell och långsiktig biobanksinfrastruktur.


Senast uppdaterad: 2018-11-12 19:41