Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Lisa Wahlgren, doktorand, specialistfysioterapeut

Avhandlingsarbete

Att leva med Duchennes muskeldystrofi i Sverige. En nationell uppföljningsstudie av livslängd, dödsorsak, hälsostatus och andningsvård.

Förbättrade behandlingsmetoder vad gäller andning, sekretmobilisering och hjärtprevention har bidragit till att pojkar som föds med Duchennes muskeldystrofi (DMD) idag förväntas bli vuxna med en livslängd på upp till
30–40 års ålder. De existerande riktlinjer som finns publicerade är framförallt inriktade på barn och unga vuxna. Syftet med avhandlingsarbetet är att undersöka livslängd, dödsorsak, hälsostatus samt hur vården kring vuxna män med DMD fungerar. Vidare att undersöka hur andningsvården fungerar och effekt av de andningshjälpmedel som används i klinisk praxis. Att få en helhetsbild av hälsostatus och hur vården fungerar är av betydelse för det fortsatta arbetet för ett gott liv för män med DMD. Genom bättre kunskap om sjukdomsförloppet och effekter av de åtgärder som sätts in kan studien även ge vägledning i arbetet med barn och ungdomar med DMD. Vidare kan arbetet öka täckningsgraden av det nationella kvalitetsregistret för neuromuskulära sjukdomar (NMiS) för att i framtiden lättare kunna fortsätta följa såväl hälsostatus som livslängd.

Lisa Wahlgren

Specialistfysioterapeut, doktorand

Senast uppdaterad: 2018-04-16 10:32