Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Böcker & mina lån

Du som är anställd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är välkommen att låna böcker hos Medicinska biblioteken. Fyll i formuläret Bli låntagare nedan om du vill bli låntagare.

Obs! Med anledning av Covid-19 gäller följande tillsvidare

 • För närvarande kan vi endast ge service till anställda, är du student hänvisar vi dig till biblioteket på det lärosäte du tillhör.

Bokkatalog

Bokkatalog Logga in för att reservera böcker och se dina lån. Saknar du pinkod kontakta biblioteket.

E-böcker

Du behöver inte vara låntagare för att läsa e-böcker.

För att låna böcker behöver du vara anställd vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och registrera dig som låntagare. Följ instruktionerna nedan. Vi kontaktar dig när vi registrerat dina uppgifter.

 1. Läs igenom Lånevillkoren som finns i fliken nedanför.
 2. Fyll i formuläret du hittar via länken nedan.

  Länk till formuläret Bli låntagare

Lånetid

14 dagar. Om ingen reserverar boken kan du behålla den i upp till 90 dagar. Du får ett mejl när boken ska återlämnas. (Vid fjärrlån bestäms lånetiden av utlånande bibliotek).

Omlån

1 omlån, om inga reservationer finns.

Sök och reservera

I bokkatalogen kan du söka, reservera och låna om böcker. Du behöver en pinkod för att reservera och låna om. Kontakta biblioteket för att registrera dig som låntagare om du saknar pinkod. 

Återlämning

Böcker kan lämnas på alla tre sjukhusen. Vill du lämna böcker utöver öppettiderna finns det bokinkast vid alla biblioteken. Du kan också skicka böcker med internposten. Du ansvarar för boken tills den kommit fram till biblioteket.

Försenade lån

Om boken inte lämnas tillbaka i tid efter två påminnelser skickas en räkning på bokens inköpspris. Även skadad bok ersätts med inköpspris.

Personuppgifter

Personuppgifterna lämnas av dig som låntagare och vi registrerar bara de uppgifter vi behöver för att kunna ge den service vi erbjuder:

 • Namn
 • Personnummer
 • VGR-id
 • Streckkod på tjänsteID-kort/studentkort
 • Hemadress
 • Telefonnummer 
 • E-postadress 
 • Arbetsplats och internpostadress

Du har rätt att se vilka uppgifter vi har registrerat, och du kan när som helst begära att vi tar bort dem. 

Sekretess

"Sekretess gäller i biblioteksverksamhet för uppgift i register om en enskilds lån, reservation eller annan form av beställning och för uppgift om en enskilds användning av informationsteknik, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående lider men." (Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)

Har du en läsnedsättning, exempelvis dyslexi, synskada eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har du rätt att låna talböcker via myndigheten för tillgängliga medier, MTM. I deras bibliotekskatalog Legimus kan du se vilka böcker som finns inlästa. På Legimus webbplats kan du även läsa om vem som har rätt att låna talböcker. Kontakta medicinska biblioteken för att få ett Legimuskonto: medbibl.sahlgrenska@vgregion.se

 Hittar du inte det du söker på biblioteket? Lämna gärna förslag på inköp av böcker. Fyll i formuläret med de uppgifter du har tillgång till. Vi kan inte garantera inköp, men försöker tillmötesgå alla förslag om vi har möjlighet. Vi återkopplar alltid till dig via mejl huruvida vi kan köpa in boken eller inte.

Länk till formulär för inköpsförslag


Senast uppdaterad: 2018-05-15 13:25