Egen vårdbegäran (egenremiss)

Egen vårdbegäran, även kallad egenremiss eller egenanmälan, innebär att man själv skriver till en speciell vårdgivare för att söka vård. En del mottagningar har förtryckta blanketter för detta. Andra tar emot egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster (tidigare Mina vårdkontakter).

Egen vårdbegäran går inte att använda vid undersökningar som till exempel röntgen och laboratorieprover. Vid sådan vård måste du ha en remiss från läkare.

För att få veta hur en mottagning inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar emot egen vårdbegäran kan du läsa presentationen av mottagningen här på webbplatsen. Använd sökfunktionen eller bläddra fram mottagningen i listan "Avdelningar och mottagningar".

Bedöms på samma sätt

Din egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är den mottagande enheten som avgör vilken vård du ska få och på vilken nivå. Det betyder att du kan hänvisas till din vårdcentral eller till egenvård. Alla mottagningar har skyldighet att bedöma egenremisser.

Två sätt att göra en egen vårdbegäran

Du kan göra en egen vårdbegäran på två olika sätt antingen via 1177 Vårdguidens e-tjänster som du når via mottagningarnas presentationer här på Sahlgrenska Universitetssjukhusets webbplats (eller via 1177.se) eller genom att skicka in en pappersblankett. Eftersom en egen vårdbegäran innehåller patientuppgifter om dig är det inte tillräckligt säkert att skicka den med e-post.

Egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster

Så här gör du för att skicka egen vårdbegäran genom 1177 Vårdguidens e-tjänster:

OBS: I dagsläget erbjuder inte alla mottagningar möjligheten att skicka egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Hittar du inte alternativet i e-tjänsten kan du använda en förtryckt pappersblankett istället.

Blanketter för egen vårdbegäran

Du som vill göra en egen vårdbegäran på en pappersblankett har möjlighet att:

Fyll i pappret och skicka den med posten till respektive mottagning.