Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Upplägg BT

Upplägget för Bastjänstgöring (BT) är samma i hela regionen.

  • BT kommer att vara tydligt målstyrt och har 18 delmål
  • Tjänstgöringstiden kommer att ligga på ett år men minimitiden är sex månader
  • BT kommer att ha två obligatoriska placeringar, en inom akut sjukvård, vilket definieras som verksamheter som handlägger akut sjuka patienter, samt en placering inom primärvården. Dessa placeringar ska vara minst tre månader vardera. I VGR kommer i pilotprojektet att ha psykiatri som en obligatorisk placering på minst åtta veckor
  • BT får innehålla max fyra olika placeringar
  • BT-läkaren ska ha en huvudhandledare samt en handledare per placering
  • BT-handledaren kan vara specialist eller ST-läkare med handledarutbildning.

Efter varje genomförd tjänstgöringsperiod ska handledaren på det aktuella tjänstgöringsstället göra en sammantagen bedömning utifrån målbeskrivningen för BT-läkarens kompetens.

I slutet av BT görs en sammanfattande slutbedömning. Där ska huvudhandledaren samt en extern bedömare delta. Den externa bedömaren ska vara en specialistläkare och ska ha ”kunskap om metoder för bedömning av kompetens”. Den externa bedömaren får inte heller ha tjänstgjort med BT-läkaren på samma vårdenhet, och ska inte ha varit involverad i BT-läkarens tjänstgöring.

Efter avklarad BT ansöker BT-läkaren om Bastjänstgöringsbevis hos Socialstyrelsen.

Tillgodoräknande av tidigare tjänstgöringstid kan göras av max 6 månader, men krav på dokumenterad handledning och progressionbedömningar enligt BT måste uppfyllas. Detta prövas individuellt. 


Senast uppdaterad: 2022-03-18 14:17