Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärande i arbete (LIA)

En central och viktig del av arbetet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är att utbilda. Ett av Sahlgrenska Universitetssjukhusets mål är att bli landets ledande utbildningssjukhus. Vi erbjuder årligen 2500 elevveckor för arbetsplatsförlagt lärande (apl) på gymnasienivå och 2000 studentveckor för lärande i arbete (LIA) på yrkeshögskolenivå.


Med apl & LIA avses de delar av utbildningen där den studerande befinner sig i vårdmiljöer, oftast i direktkontakt med patient, närstående och medarbetare. Den studerande får en klinisk utbildning i en miljö som främjar lärande och utveckling mot professionell kompetens. Vi ser studenten som en blivande medarbetare och kollega. 

Beställning av apl & LIA

Sjukhuset är en del av Vård- och omsorgscollege och vi samarbetar enbart med certifierade skolor. Vi erbjuder främst studerande från utbildare i Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege praktikplatser.

Göteborgsregionens skolor beställer apl/LIA-platser via webbverktyget Praktikplatsen. Du som elev får inloggningsuppgifter från apl/LIA- samordnaren på din skola.

I mån av plats kan studerande från övriga landet erbjudas praktikplats och då prioriteras våra egna medarbetare som studerar på annan ort. Om du studerar vid en skola utanför Göteborgsregionen eller att din inte ingår i Vård- och omsorgscollege, be din lärare skicka en förfrågan via e-post till su.vfu.apl.lia.fb@vgregion.se Inga förfrågningar ska göras till verksamheterna av lärare eller studerande.

Ann Blomström

Studierektor Gymnasie- och Yrkeshögskolans vårdutbildningar

Katja Larsson

Adm koordinator

Lotta Carlson

Utbildningsledare

Senast uppdaterad: 2022-11-02 15:49