Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utländsk utbildning

Här hittar du information för dig som har utländsk utbildning och vill jobba på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

För att arbeta på Sahlgrenska Universitetssjukhuset krävs lägst B2 i svenska. För att ansöka om svensk legitimation krävs C1 i svenska.

B2 och C1 är en del av den gemensamma europeiska referensramen för språk. I tabellerna nedan kan du se vad som krävs för att bli godkänd för de olika språknivåerna. 

Gemensamma europeiska referensramen för språk

För att ansöka om svensk legitimation behöver du visa att du har rätt utbildning samt nödvändiga språkkunskaper. 

Är du specialistläkare eller specialistsjuksköterska i ditt hemland får du gärna kontakta oss direkt med ansökan och cv: su.recruit@vgregion.se

Om du vill jobba som läkare, sjuksköterska eller annat legitimerat yrke i Sverige måste du ha svensk legitimation och ett giltigt arbetstillstånd. På Socialstyrelsens webbplats kan du se alla steg som krävs för att få en svensk legitimation för olika yrkesgrupper:

När du fått din legitimation som specialistsjuksköterska eller specialistläkare kan du skicka din ansökan och cv till: su.recruit@vgregion.se

Lediga jobb på Sahlgrenska Universitetssjukhuset annonseras under Lediga jobb.

Praktik och praktisk tjänstgöring

Här hittar du mer information om du är intresserad av att göra din praktik eller praktiska tjänstgöring hos oss:

BT är en introduktion till svensk hälso- och sjukvård och en inledande del av specialistutbildningen (ST). De som i första hand berörs av detta fram till hösten 2027 är legitimerade läkare som är utbildade utanför Sverige och som inte gjort svensk allmäntjänstgöring. Den är en brygga mellan grundutbildningen och ST.

BT är en visstidsanställning på 12 månader med fokus på aktuella kompetenskrav, kliniska färdigheter, fördjupning av kunskaperfrån grundutbildningen samt mångdträning. Utöver detta ingår vissa teoretiska moment och kurser.

BT är tydligt målstyrd med 18 delmål men också tidsstyrd med minst tre månaders tjänstgöring inom primärvård och akut sjukvård. Man kan även göra BT som en integrerad del av sin ST. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset ingår tre obligatoriska placeringarinom primärvård tre månader, akut sjukvård tre månader, psykiatri två månader oavsett tjänstgöringsställe. En godkänd BT är en förutsättning för godkänd ST (ST enligt HSLF-FS 2021:8)

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är först med att erbjuda forskningsintresserade BT-läkare en skräddarsydd tjänst där man kan erbjuda möjligheten att kombinera en bastjänstgöring med finansierad forskning. Tjänsten omfattar cirka 15 månader var av cirka tre månader är finansierad forskning.

Vid frågor kan du kontakta oss via funktionsbrevlådan:
su.bt@vgregion.se

Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder inte praktikplatser för inresande internationella studenter med undantagen:

  1. Utbytesstudenter som förmedlas via Sahlgrenska akademin (GU) under terminstid som en del av ordinarie klinisk kurs.
  2. Studentorganisationen IFMSA (kliniska rotationer under sommarmånaderna).

Praktik för studerande vid utländska universitet - Sahlgrenska Universitetssjukhuset

KUL-studenter

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan på grund av mycket högt tryck på kliniska praktikplatser generellt inte erbjuda plats till KUL-studenter från andra lärosäten än Göteborgs Universitet


Senast uppdaterad: 2023-03-31 10:58