Abortmottagning Gynekologi Östra

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

mån - tor 7:00 - 15:00
fre 7:00 - 11:00

Växeltelefon

Besöksadress

Diagnosvägen 15
416 50 Göteborg
Östra sjukhuset
Plan 0

Vägbeskrivning

Östra sjukhuset. Vägbeskrivning: Avfart Torpamotet från E20. Information kollektivtrafik: www.vasttrafik.se - Se vidare skyltning inom sjukhusområdet.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Abortmottagning Gynekologi Östra
Diagnosvägen 15
416 85 Göteborg

Vi vänder oss till som ska göra en abort och som behöver råd inför eller efter din abort. Abortverksamheten i Göteborg är till största delen koncentrerad till Östra sjukhuset men det utförs även aborter på andra gynekologmottagningar i staden. För att få tid till någon av dessa mottagningar ringer du till Abortmottagningen på Östra sjukhuset.

Söka vård hos oss

Vi har en rådgivnings – och tidsbeställningstelefon till barnmorska som informerar dig om de olika abortmetoderna och där du bokar tid till gynekolog/barnmorska eller kurator. Innan du ringer ska du ha tagit ett graviditetstest och det är även bra om du vet när du hade din sista mens. Om du är tidigt gravid och väljer att göra aborten i hemmet bokas du i första hand till någon av de gynekologmottagningar som finns utanför sjukhuset.

Om du vill prata med kurator innan du bestämmer dig för abort kan du själv ringa och boka tid på 031-343 42 89.

Vid ditt besök hos oss

Vid ditt första besök på mottagningen träffar du en gynekolog och/eller barnmorska. Du undersöks med ultraljud via slidan för att kontrollera hur länge du varit gravid. Ni pratar om vilken abortmetod som är bäst för dig. I dag utförs drygt 90 procent av alla aborter medicinskt och det är denna metod som vi rekommenderar i första hand. Du får även hjälp med preventivmedelsrådgivning.

I många fall kan du starta aborten samma dag men ibland får du komma tillbaka efter några dagar för att starta din abort.

Det första besöket tar ungefär 1,5 timme.

Medicinsk abort

Tidig medicinsk abort

Vid tidig graviditet, före vecka 9, kan du göra en medicinsk abort. Du kan välja mellan att vara hemma (hemabort) när du gör din abort eller att vara på sjukhuset. Du åker hem senare samma dag när aborten är klar. För att få göra en hemabort ska du vara över 18 år och du skall ha någon annan vuxen hos dig.

Vid en medicinsk abort tar du två olika hormontabletter med 1-2 dagars mellanrum, dessa tabletter framkallar sammandragningar och blödningar med klumpar och graviditeten stöts ut.

Om du väljer att göra en hemabort, tar du den andra omgången tabletter hemma. Du kommer även att få med dig tabletter för smärtlindring.

Sen medicinsk abort

Är du gravid mellan vecka 9-12 har du inte möjlighet att välja att göra en hemabort, utan kommer att vara på sjukhuset. 

Senaborter, efter vecka 12, görs alltid med medicinsk metod. Aborten görs på sjukhuset då den är mer långdragen, från några timmar upp till ett dygn. Ibland behöver aborten avslutas med en skrapning av livmodern, exempelvis om det finns kvar rester av moderkakan.

Kirurgisk abort

Är du gravid mellan vecka 7-12 kan du göra en kirurgisk abort. Det är en mindre operation. Efter förbehandling med slidtabletter suger läkaren ut graviditeten ur livmodern med ett speciellt instrument, detta görs ofta i narkos. Efteråt får du stanna kvar på mottagningen i några timmar för vila och eventuell smärtlindring.

På 1177 kan du få information om abort på andra språk

Checklista inför ditt besök

  • Ta med dig fotolegitimation och eventuellt högkostnadskort.
  • Meddela personalen om du är i behov av tolk
  • Anmäl dig i kassan på plan 3 där du också betalar. Du kan betala kontant, med kort eller få en faktura hemskickad.

Vi som arbetar här

På vår mottagning finns olika yrkeskategorier som till exempel undersköterska, barnmorska och läkare. 

Eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett utbildningsansvar förekommer det studenter på våra mottagningar och avdelningar. Du har som patient rätt att säga till om du inte vill ha studenter närvarande under ditt besök. Alla som arbetar här, personal och studenter, har tystnadsplikt. 

Vårt mål är att ge dig god vård och ett gott bemötande. Om du har synpunkter på den vård, behandling eller det bemötande du har fått är vi mycket tacksamma om du låter oss få veta detta. Lämna gärna dina synpunkter till:

Ansvariga för mottagningen

Malin Portillo, vårdenhetschef
Telefon: 031 - 343 57 23
E-post: E-postadress


Senast uppdaterad: 2018-05-15 09:40