Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Museilektioner

visning

För skolor i Göteborgs stad finns möjlighet att boka kostnadsfria museilektioner på Medicinhistoriska museet, se valbara lektioner nedan.

Museilektionerna bokas på www.museilektioner.se.

Läkekonstens Historia

Läkekonstens historia tar avstamp i antikens sjukdomsuppfattning och fortsätter fram till den industriella tidens medicinska genombrott.

Under visningen ges en överblick av utvecklingen inom medicin och sjukvård samt hur det har påverkat människans levnadsvillkor. Guidningen tar upp den medicinska utvecklingen, den traditionella folkmedicinen och vilka kvarlevor av äldre tiders begrepp och traditioner som finns kvar i dag.

Maxantal: 25 elever

I de (o)botligas landskap

I psykiatriutställningen I de (o)botligas landskap berättas psykiatrivårdens historia i Göteborg, från de första hospitalen fram till modern tid.

Visningen ger en bild av hur psykiskt sjuka har behandlats och vårdats under olika tider. Här berättas om synen på de psykiskt sjuka, behandlingar genom historien och om hur samhället har hanterat psykisk sjukdom. Berättelsen sträcker sig från de tidiga vårdinrättningarna under medeltiden fram till psykofarmakans genombrott.

Maxantal: 25 elever

Museirond med studiefrågor

En rundvandring genom museet tillsammans med en museipedagog där gruppen får en introduktion till museets utställningar. Efter vandringen får gruppen ett arbetsblad att lösa på egen hand i museet. De mer utförliga diskussionsfrågorna skrivs med fördel i klassrummet, efter besöket.

Vid bokat besök finns arbetsbladen att hämta i receptionen efter rundvandringen tillsammans med skrivunderlägg och pennor.
 
Vandringen tar ca 30 minuter. Läraren väljer själv hur länge gruppen arbetar med materialet och vilka frågor som ska besvaras.

Maxantal: 15 elever

Arbetsblad Museirond.pdf

Vården innanför vallarna

Stadsvandring om och kring Göteborgs första vårdinrättningar. Under promenaden passerar vi bland annat platsen för det äldsta Sahlgrenska sjukhuset, Göteborgs första apotek och hittar bakgrunden till fattigvårdens öknamn "Bracka".

Vandringen tar sin början utanför Medicinhistoriska museet, en byggnad som också var platsen för det andra Sahlgrenska sjukhuset och fortsätter längs bakgatorna via Kronhuset, Kämpebron och Kaserntorget för att avslutas vid det tredje Sahlgrenska sjukhuset - dagens Lärarhögskola - placerad nära Grönsakstorget.

Stadsvandringen är bokningsbar onsdagar klockan 10, med start i april. Vänligen observera att det inte finns några möjligheter att gå in på museet i samband med att vandringen. Gruppen samlas utanför museets entré och vandringen avslutas vid Grönsakstorget.


Har du frågor?

Kontakta museet på tel 031-711 23 31 eller läs mer om museilektioner på www.museilektioner.se.

Senast uppdaterad: 2018-01-08 11:11