Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skola och lärande

I det (o)botligas landskap

Att besöka Medicinhistoriska Museet kan vara ett utmärkt komplement till undervisningen. Museibesöket skapar tillfällen att träffas utanför klassrummet och dela erfarenheter kring museets föremål och miljöer, men bidrar också till en intressant diskussion.

Läkekonstens Historia

Läkekonstens historia tar avstamp i antikens sjukdomsuppfattning och fortsätter fram till den industriella tidens medicinska genombrott.

Under visningen ges en överblick av utvecklingen inom medicin och sjukvård samt hur det har påverkat människans levnadsvillkor. Guidningen tar upp den medicinska utvecklingen, den traditionella folkmedicinen och vilka kvarlevor av äldre tiders begrepp och traditioner som finns kvar i dag.

I de (o)botligas landskap

I psykiatriutställningen I de (o)botligas landskap berättas psykiatrivårdens historia i Göteborg, från de första hospitalen fram till 60-talet.

Visningen ger en bild av hur psykiskt sjuka har behandlats och vårdats under olika tider. Här berättas om synen på de psykiskt sjuka, behandlingar genom historien och om hur samhället har hanterat psykisk sjukdom. Berättelsen sträcker sig från de tidiga vårdinrättningarna under medeltiden fram till psykofarmakans genombrott.

Maxantal: 25 elever

Vården innanför vallarna

Stadsvandring om och kring Göteborgs första vårdinrättningar. Under promenaden passerar vi bland annat platsen för det äldsta Sahlgrenska sjukhuset, Göteborgs första apotek och hittar bakgrunden till fattigvårdens öknamn "Bracka".

Vandringen tar sin början utanför Medicinhistoriska museet, en byggnad som också var platsen för det andra Sahlgrenska sjukhuset och fortsätter längs bakgatorna via Kronhuset, Kämpebron och Kaserntorget för att avslutas vid det tredje Sahlgrenska sjukhuset - dagens Lärarhögskola - placerad nära Grönsakstorget.

Stadsvandringen är bokningsbar onsdagar-fredagar, från april till oktober, i överenskommelse med guide. Vänligen observera att det vid bokning på förmiddagar inte finns några möjligheter att gå in på museet i samband med att vandringen. Gruppen samlas utanför museets entré och vandringen avslutas vid Grönsakstorget.

Priser

Guidad visning
350 kr plus entréavgift för samtliga besökare.

Entréavgifter
40 kr för vuxen 
30 kr för vuxna i grupp över 10 personer 
20 kr för ungdom (upp till 18 år) 
15 kr för ungdomar i grupp över 10 personer

Har du frågor eller vill du boka en guidad visning?
Kontakta oss på tel 031-711 23 31. 

Gratis museilektioner

Medicinhistoriska Museet har även kostnadsfria museilektioner för skolor i Göteborgs stad som bokas på www.museilektioner.se.

 

Senast uppdaterad: 2018-03-27 10:34