ångest

Anonym
Av: Anonym

Jag tror att jag har någon form av BDD, trichotillomani och hetsätning, men jag vet inte säkert i och med att jag aldrig har sökt hjälp.

Jag kan inte se på bilder på mig själv som andra har tagit utan att gråta och skrika rakt ut, alla bilder jag lägger ut på internet är noggrant utvalda och oftast redigerade, jag har alltid på mig för stora kläder för att dölja min kropp och jag sminkar mig jättemycket, ofta sminkar jag även om mig någon gång under dagen för att jag mår dåligt över hur det ser ut.

Jag har dragit ut hår från min kropp på olika ställen sedan jag var 10 år, jag är nu 18 år. Jag kan inte gå en enda dag utan att antingen ha mössa eller en frisyr som inte visar hur tunt mitt hår är, något som mina kompisar säkert tycker är jättekonstigt.... Jag är även jätteblyg och pratar inte med mina vänner om detta, utan håller allt för mig själv.

Slutligen så hetsäter jag också väldigt ofta, händer 1-2 ggr i veckan att jag äter alldeles för mycket, i hemlighet såklart. Mina pengar tar slut snabbare än de borde och mina föräldrar hittar alltid skräpet från det jag har köpt och då får jag bara ångest och känner skuld, det leder inte till att jag slutar äta.

Det känns jobbigt att söka hjälp, för jag gillar inte att prata med folk direkt...

 


 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommenterar:

Tack för att du delat med dig av din berättelse så att både våra medarbetare och andra patienter kan ta del av dina erfarenheter. Vår verksamhet vill kommentera enligt nedan:

När man är ung och har problem brukar det ofta vara bra att beskriva problemen för en förälder eller någon annan närstående. De problem du beskriver är så stora och besvärliga för dig att du bör boka tid på en vårdcentral för att via dem komma vidare till den hjälp som passar dig bäst. Kanske du kan be en kamrat eller en förälder att följa dig till vårdcentralen. Jag beskriver här något mer om de tillstånd du nämner i ditt inlägg:

Trichotillomani är en psykiatrisk problematik som innebär att man tvångsmässigt drar bort hårstrån från huvudet och/eller kroppen i en sådan omfattning att det påverkar ens vardag. De flesta som söker hjälp har även någon annan psykiatrisk diagnos, t.ex. depression, ångest, andra tvångsmässiga besvär, missbruk eller ADHD.

BDD (Body Dysmorphic Disorder) eller Dysmorfofobi innebär att man är överdrivet upptagen av någonting i sitt utseende och är övertygad om att man ser ful eller konstig ut, trots att andra tycker att man ser helt normal ut. Ofta är upptagenheten riktad mot ansikte, hud eller hår, men man kan vara tvångsmässigt upptagen av vilken kroppsdel som helst. Oron över utseendet kan leda till ritualer, som kan ta mycket tid, där man speglar sig, jämför sig med andra eller försöker dölja någon del av kroppen med hjälp av smink, kläder etc. Detta kan leda till att man isolerar sig socialt eller utvecklar depression eller ätstörning.

Hetsätning innebär att man under en kort tidsperiod äter stora mängder mat, mer än någon annan normalt skulle äta under samma tidsperiod och att man samtidigt förlorar kontroll över sitt ätande. Hetsätning förväxlas ibland med överätning eller med att äta mer än man egentligen vill. Hetsätning kan bero på att man under dagen äter för små mängder eller på periodvis bantning och kan vara del av en utveckling mot anorexia nervosa eller bulimia nervosa.

Tomas Hermander

Enhetschef
Anorexi-Bulimimottagningen
Anorexi-Bulimi slutenvård och dagvårdsenhet
BUP Specialmottagning
      

 

Om det känns alltför svårt att ta en direkt kontakt finns ett antal andra instanser där man kan få kostnadsfri rådgivning t ex:

Ungdomsmottagningen på nätet: www.umo.se

Vårdguiden: www.1177.se

Livlinan - kostnadsfri rådgivning om psykisk ohälsa: www.livlinan.org

Nationella hjälplinjen - kostnadsfri rådgivning om psykisk ohälsa : www.hjalplinjen.se

Psykologguiden - webbplats med kostnadsfri rådgivning om psykologiska frågor, kvalitetsgranskad av Sveriges psykologförbund: www.psykologiguiden.se

Anmäl