Cancerbeskedet

Murlok
Av: Murlok

En torsdag i mars 2013 fick jag besked att jag hade levercancer. Första tanken var att jag åker till systembolaget så tar jag problemen imorgon. Min läkare som känner mig väl eftersom jag har gått länge på avdelningen för min C-hepatit sa direkt att jag skulle komma in för nya prover. Nästa tanke var internet för att se överlevnadschanserna. För en gångs skulle var internet enigt. Sex månader efter upptäckt sen var det slut. Nåväl jag åkte in för provtagning, det första jag märkte var personalens reaktion. De hade verkligen blivit ledsna för vad som drabbat mig, vilket visar att vi är inte bara patienter. Efter ett tag tog min hjärna in beskedet och jag började tänka. Först kom gråten "hur ska mina barn klara detta". Sa dock inget till dem utan valde att tala om det för ett par goda vänner. Eftersom gråten alltid satt i halsen så noterade jag att både vänner och inom vården blev det en viss distans. Insåg att felet låg hos mig själv och att jag grät för jag tyckte synd om mig själv. Beslutet blev att jag stängde av gråtkvarnen och stoppade sjukdomen i bakfickan. Började leva mitt liv som vanligt igen. Reaktion blev att alla bemötte mig som vanligt igen. I juni kallades jag till Transplantionscentrum för genomgång. Fick besked att operation skulle ske 13/8 ingen alkohol och helst inte röka. Jag lovade detta och höll det. Började träna mer, sensommaren var varm så jag åkte varje kväll till havet och simmade så mycket jag orkade. Den 13/8 klockan sex stod jag utanför dörren till operationssalen. Kommer bara ihåg hur gott det var när dom satte på stödstrumporna. Vaknade, fick veta att 20 procent av levern tagits bort. Läkaren sa att operationstiden blev nio timmar. Efter tre dagar uppe lite. Dag fem blev jag tillfrågad om jag ville åka hem - mitt svar var ja. Vid efterkontrollen fick jag besked att allt var ok. Kunde känna mig lugn de närmaste åren, kanske aldrig få tillbaka cancern. Tja sommaren 2015 på en efterkontroll var det kört igen. Blev ny utredning, ny tid för röntgen på hösten och då hittades en till. Den hade växt från att inte finnas till cirka fyra centimeter. Fick besked att en ny operation skulle göras den7/1-2016. Det blev en leverembolisering. Jag kom in på morgonen, operation på eftermiddagen och hem nästa dag. Tog bara några dagar innan jag märkte skillnad i kroppen. Fick inga nya blödningar under huden och den började se normal ut. Vid efterkontrollen hade jag värden som jag inte haft sedan 1980-talet. Så emboliseringen var en High five. Jag passade på att säga att lugnet och bemötandet från både vården och patienter kändes riktigt bra. Hoppas detta kan hjälpa någon av oss drabbade att kämpa på. Samtidigt ett stort tack till båda avdelningarna som tagit hand om mig. Jag vet att det inte alltid varit lätt.

Jag vill nu uppdatera min historia av flera skäl.

1 Jag genomgick en RF-behandling i mars 2116 vilket innebär att dom bränner bort tumören via en "nål" som upphettas och bränner tumören och lite till. Kändes fint och åkte hem andra dagen. Allt som vanligt. Efter ca en vecka blev jag dålig och orka ingenting så kontaktade SU. Dom fråga om jag läst all information jag fick med mig, men läste bara det positiva. Dock läst jag nu hela och notera att biverkningar sätter in när kroppen skall gör sig av med skräpet. Nu ett år senare mår jag fortfarande bra.

2 Ofta tror folk att när berättelsen inte uppdateras så var det slut. Ingalunda är så fallet i 15/2 2017 fick jag besked att jag var frisk o kunde ta mig en resa o njuta av solen utomlands o komma på kontroll om 1/2 år. Det har varit en lång o hård resa men jag gav aldrig upp. När personalen började kalla mig en nära på en levande legend kände jag än större hopp. Ett stort tack till all som stöttat o hjälpt mig igenom detta.

3 Mitt nästa mål om det godkänns är att genomgå en behandling av min C-Hepatit (grupp3) som jag haft sedan 1968. Antar att den berättelsen hamnar under Lever-hepatit ska lämna en länk här till den om någon skulle vilja veta hur det gick sedan

Hoppas detta kan ge hopp till någon samt vi alla är ett team vården, vänner, socialkontakter +(den lille @ inom oss alla)

 

Anmäl