CELIAKI

Anonym
Av: Anonym

Hej!

Jag har ingen erfarenhet av Sahlgrenska, men anser att det är av största vikt att autoimmuna sjukdomen celiaki får större uppmärksamhet och kännedom i vården rent generellt över hela vårdapparaten i landet.  

Min sjukdomshistoria kortfattat.

I ca 15 år har jag "ätit" olika värkmediciner bl a diklofenak, tramadol alvedon forte och antidepressiva mediciner fast jag inte har varit eller känt mig deprimerad, olika bulkmedel och en massa andra mediciner.  

Jag inser idag att dessa år av mitt liv har gått helt till spillo p g a kronisk felbehandlad ohälsa. Med bl a mängder av olika dyrbara besvärliga både "vanliga" undersökningar och specialistundersökningar som inte varken löst eller botat mig.

Jag vill med detta försöka förhindra, att andra ska slippa riskera, att få samma upplevelser som jag. Jag bad själv min säkert mycket kompetenta behandlande specialistläkare att få ta ett "glutenprov" efter råd från två utomstående. Och mycket riktigt blodprovet visade att det var/är celiaki.

Jag var så sjuk de senaste 2 åren. Utan min mans stöd är det tveksamt hur utgången hade varit. Då jag inte kunde äta fast föda alls i långa många perioder. Idag kan jag äta allt som inte innehåller gluten.

Jag kan inte trötta ut er med att räkna upp alla undersökningar som gjorts under dessa år. Men det inleddes på en vårdcentral o sen vidare till gastrospecialistmottagningen i Huddinge.

Våren 2014 behandlades jag bl a för litet magsår på tolvfingertarmen (en skada jag är övertygad om berodde på celiakin). Det blev lite bättre en väldigt kort period. (Celiakin är konstaterad både via blodprov o vävnadsprov med gastroskop hösten 2015)

VAD JAG VILL SÄGA MED DETTA ÄR ATT: FÖR "GUDS SKULL" SE TILL ATT TA PROV FÖR GLUTEN O LAKTOS o övriga intolerans- o allergi- sjukdomar  Gör detta i ett tidigare stadium än vad som gjordes i mitt fall, om det inte redan görs, då patienter oavsett ålder söker för svåra och diffusa magsjukdomar, som är svårförklarade. Och inte bara ta till diagnosen IBS så fort inga andra prover eller undersökningar visar på någon sjukdom som är mer känd.

Det finns säkert mycket pengar och tid att spara för hårt överbelastade läkare, sjuksköterskor, laboratoriepersonal m fl som kan läggas på mycket allvarligare sjukdomar.

Med vänliga hälsningar

DaisyMaisy

 

p.s. Då jag inte vet hur detta kan komma att användas vill jag inte använda mitt rätta namn.


 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommenterar:

Tack för att du delat med dig av din berättelse om vården, även om det inte varit på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, så att både våra medarbetare och andra patienter kan ta del av dina erfarenheter.

Anmäl