Wiki redigering är avstängt

Denna sida kan för närvarande inte ändras av andra än administratörer och faktagranskare inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer om hur vår patientwiki fungerar

En annan värld

Anonym
Av: Anonym

Jag fick mitt implantat i början av 2015, och kort därefter kopplades min processor från Advanced Bionics in. Operationen i sej var en relatrivt odramatisk händelse. Ett litet illamående och tryck i huvudet, men redan fem timmar efter operationen var jag uppe och gick. 

Jag hade länge ett stort motstånd mot att skaffa CI. Faktiskt levde jag som gravt hörselskadad eller partiellt döv i ca 30 år helt utan hjälpmedel. Inför inkopplingen var mina förväntningar ganska låga och mitt självförtroende på topp. Ljud? Ha! Fixar jag lätt!

Det blev tufft. ALLT LÅTER! Hujeda mej! Implantatet återger ALLT! Slet batteriet ur klockan o smorde alla dörrar. Vid ett tillfälle tyckte jag plötsligt att implantatet blev riktigt behagligt. Tills jag insåg att batteriet var slut. Ovanpå det fick jag tinitus modell fruktansvärd. Tänker jag tillbaka undrar jag hur jag stod ut.

Men tinitusen gav med sej, återgick till det normala ljud jag "alltd" haft. Den tuffa tiden blev till en spännande tid. Vad är det som låter var en mening min familj fick höra ofta.

Nu fem månader efter inkoppling kämpar jag med ljudträning. Jag hör väldigt mycket men har svårt att urskilja tal från omgivningsljud. Jag har försökt ringa i telefon, men det var ingen hit, hörde i stort sett ingenting. Det tar sin lilla tid, i mitt fall verkar ljudcentrat i hjärnan helt enkelt rätt outvecklat. Under ljudträning i bra ljudmiljö kan jag numera urskilja enstaka hela meningar vilket i sej är ett mirakel! I vardagen är jag ännu inte där men enstaka ord snappar jag upp utan läppavläsning.

Min taluppfattning på enstaviga ord har sannolikt förbättrats, jag låt tidigare på noll % och ser fram emot halvårskontrollen. Runt 10% gissar jag att jag hamnar på.

Alla har vi olika förutsättningar att lyckas med ett CI. Vissa hör bra tidigt efter inkoppling medan andra får kämpa. Men det har varit värt allt slit. Numera vet jag att min hörsel blir bättre o bättre, förut var förhållandet det motsatta. Jag kan höra ett barn gråta på andra sidan en dörr, jag hör deras porlande skratt när dom leker. Jag lagar blien till ljudet av tupparnas galande och vindens lek med löven. Med ljuden har världen förändrats, men min tystnad är aldrig långt borta om jag behöver den.

Min tacksamhet till alla inblandade på min resa är otroligt stor, hörselvården i Halmstad/kungsbacka och Ci-teamet på Sahlgrenska har varit helt fantastiska!

TACK FRÅN PALLE i KNÄRED

Anmäl