Förträngd halspulsåder

Anonym
Av: Anonym

Hej. Jag delar gärna med mig av min erfarenhet så andra i samma situation får en hum om vad  det handlar om.

 

Vid 72 års ålder 2012 böt jag hjärtklaff. Jag hade aldrig varit inlagd på något sjukhus tidigare, förmodligen för att jag varken röker eller dricker sprit och vägt 75 i hela mitt liv.

Efter operationen rann det var ur operationssåret som visade sig vara flera olika sorters infektioner. Bland annat hade en klammer som man stiftar ihop brösbenets halvor med gått igenom bröstbenet och in i kanalen i ett av revbenen och tagit med sig en av infektionerna som förhindrade antibiotika att ta sig in i kanalen. Denna infektion  med konstigt namn åt upp revbenet från insidan utan att man kunde göra någonting.

Jag opererades flera gånger, bland annat hängde man på mig en stor pump som skulle suga ur vätska ur såret. Efter ett helt år utan att lyckats få bort infektionerna kallade man på en professor som skar bort all sjuk vävnad som ersattes med vävnad från sidorna av magen.

Jag sattes på Trombyl, Bisoprolol och Atorvastatin.

Någon månad efter hemkomsten blev jag helt plötsligt blind på höger öga. Blindheten släppte men med ett stort mörkt område i överkanten av ögat.

Tjugo minuter senare var synen tillbaks, men jag gick till akuten där man trodde att jag fått en TIA. Sedan dess har jag hamnat på akuten och vidare till olika avdelningar ett 20 tal gånger. Inte en enda gång har man fått bekräftat att det varit TIOR.

Vid halspulsåderröntgen ett år senare konstaterades att min (högra) halspulsåder var igenslaggad till 80 procent, men läkarna vägrade att tro att jag talade sanning för enligt deras utredning borde jag bli blind på vänster öga och inte höger. Jag förtydligade för dem att jag aldrig blivit blind på vänster öga, utan bara på höger sida.

Sedan släppte man mig utan uppföljning. Det skall tilläggas att jag var extremt allergisk mot allt vad statiner heter så min nya hjärtläkare (Second Opinion)  beordrade mig att sluta med statinerna Atorvastatin och Simvastatin och börja äta havregrynsgröt i stället. Alla biverkningar försvann och jag äter min gröt och mår prima.

Det sista året har jag blivit blind på höger öga 4-5 gånger, båda ögonen har också börjat flimra och jag hör ett pipjlud från halsen, men jag tror det är från nya hjärtklaffen som pep rätt länge efter operationen, men det kan vara ett vilseledande pipljud.

 

Om man har lätt för att bli mörkrädd kan man ju fundera på vad som händer med mina igenslaggade halspulsådror och hjärnan inom en snar framtid.

Jag valde tydligen fel föräldrar. Om det tog 75 år att slagga igen höger halspulsåder till 80 procent utan att jag känner av några problem, då undrar jag hur mycket mer orkar halspulsådern slagga igen innan hjärnan på grund av blodbrist domnar bort i en demenssjukdom som låter som det mest troliga. Från 80 till 90 procent borde ta tio år och då är jag 85 år, en bra ålder att dö vid.

Ingen har nämt någonting om vänstra halspulsådern, men den lär väl vara  ungefär lika igenslaggad som den högra.

Ingen föreslår operation. Det vore ju toppen.

Anmäl